Historia o espetos de sardinas w Maladze

Tydzień temu oficjalnie zaczęliśmy lato, wszyscy zakończyli rok szkolny i niektórzy z Was wyjechali na wakacje. Możliwe, że w tym roku wybraliście Hiszpanię i dodatkowo wylądowaliście na lotnisku w Maladze. Mamy nadzieję. że będziecie świetnie się bawić, dobrze jeść i poznacie to wspaniałe miasto. Powinniście wiedzieć, że mieszkańców Malagi nazywa się boquerones.  Jest to nazwa ryby (anchois), która jest bardzo popularna w krajach Morza Śródziemnego. Boquerón to także osoba, która pochodzi z Malagi i jej prowincji. Dlaczego nazywa się tak mieszkańców Malagi? Wcześniej miasto było wioską rybacką i zrobiło się sławne właśnie dzięki połowom świeżych rybek. Dodatkowo jest to miasto turystyczne, które słynie ze swoich espetos de sardinas.

W XIX wieku sardynki były bardzo tanim i zdrowym pożywieniem. Żywili się nimi zwłaszcza ci, którzy mieszkali w pobliżu morza i trudnili się połowami. Jako, że nie byli zamożni, z połowów mogli pozostawić sobie tak zwaną “bastina”, czyli resztki (małe rybki).

Któregoś dnia Miguel Martinez Soler (“później Miguel od sardynek”) w swoim barze na plaży La Gran Parada postanowił przebić sardynki kawałkiem trzciny (caña) i wbić trzcinę w piasek obok ogniska. Miguel szybko stał się sławny z innowacyjnego sposobu przygotowywania sardynek. Wielu mieszkańców przyjeżdżało do jego baru, by zjeść espetos de sardinas.

W styczniu 1885 roku Miguel w La Gran Parada miał specjalną wizytę króla Alfonsa XII, który przyjechał do Axarqui, aby zobaczyć szkody wyrządzone przez silne trzęsienie ziemi. Fernando Rueda tak opisuje wizytę króla w barze La Gran Parada:

Cuando Miguel le ofreció uno de sus famosos espetos, el rey ‘atacó’ el plato con cuchillo y tenedor. En aquel momento Miguel se adelantó y dijo: Maestá, asin no, con los deos.

Należy podkreślić, że La Gran Parada to pierwszy bar na plaży w całej Hiszpanii (chiringuito). Teraz trudno sobie wyobrazić zachodnie dzielnice Malagi – np. Huelin czy wschodnią część miasta i dzielnice Pedregalejo/El Palo bez sławnych chiringuitos i merenderos na plaży. To właśnie tutaj możecie skosztować najlepszych espetos de sardinas w całej Maladze. Ten sposób przygotowania wydaje się bardzo prosty, ale chyba trzeba mieć do tego rękę. My próbowaliśmy i przyznajemy, że część sardynek spadła prosto do ogniska. Nie jest to takie proste, jak się wydaje.

Grillowane sardynki to jedno z bardziej charakterystycznych dań w Maladze. Mówi się, że najlepiej smakują w miesiącach, które mają w swojej nazwie literkę R (enero, febrero, marzo, abril, septiembre, octubre, diciembre). Czerwiec ma w polskiej nazwie literkę R. Spieszmy się zatem, by posmakować sardynki w Maladze 🙂 Spójrzcie na filmik o espetos de sardinas przygotowanych na plaży w dzielnicy Pedregalejo w Maladze. Pozdrawiamy!