Hiszpańskie tapasy

Tapas co to takiego? Osoby, które mieszkają w Hiszpanii lub interesują się hiszpańską kulturą zapewne wiedzą, że są to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach w Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. 

Od czego pochodzi słowo tapas i skąd się wzięło takie określenie na małą przekąskę? Wiecie? Nie? Zaraz się dowiecie:)

La tapa w języku hiszpańskim oznacza przykrywkę. Tapar to czasownik, który oznacza przykrywać. Od kiedy zaczęto tak nazywać przystawki, które miały zakryć (tapar) głód biesiadników? Mówi się, że wzieło się to z następującej anegdoty, której głównym bohaterem był Alfonso XIII podczas swojej wizyty w Cadiz. Zmęczony monarcha zatrzymał się w jednym z przydrożnych barów (ventas) między Cadiz i San Fernando. Bar nazywał się el Ventorrillo del Chato i jeśli jesteście niedaleko Cadiz, możecie sprawdzić, że nadal istnieje:) Alfonso XIII poprosił o kieliszek wina Jerez. Przy winie latała mucha, kelner przestraszył się, że wleci Jego Wielkiej Mości do wina. Szybko przykrył kieliszek dużym plastrem szynki jamón serrano. Król następnie bardzo się zdziwił jak zobaczył wino z wiekiem w postaci szynki i zapytał się co to jest? Kelner odpowiedział: “Perdone mi atrevimiento Majestad, le he puesto una tapa para que no entre la mosca en la copa”. Alfonso zjadł szynkę, popił winem i poprosił o jeszcze jeden kieliszek z tapą!

Hiszpanie tak uwielbiają tapas, że nadali nazwę samej czynności ich spożywania i określają ją mianem „el tapeo” (od hiszp. słowa „tapear” – zakrywać) lub „el picoteo” (od „picotear” – dzióbać”). Tapeo to spotkanie w grupie znajomych i przechadzanie się po barach jedząc przystawki i popijając lubione trunki.

Oto nasz ranking 10 najlepszych, hiszpańskich tapas. Możecie je przygotować w domu! W przypadku, gdy jesteście w Andaluzji konieczie odwiedźcie w ten weekend małe miasteczko przy Maladze – Rincón de la Victoria. Odbywać się tam będzie wielka fiesta, feria de tapas. Palce lizać!

tortilla_papas1.     Tortilla de patatas

Esto no tiene nada que ver con las tortillas mexicanas. Más bien es una tortilla con trozos fritos de patatas, la cual nosotros preferimos con jamón y queso.

gambas al ajillo2.     Gambas al ajillo.

Salteados de gambas al ajillo. También con chiles picados.

 

puplo a la gallega3.     Pulpo a la gallega.

El pulpo a la gallega se sirve en aceite de oliva, un montón de pimentón y sal marina.

 

jamon iberico4.     Jamón ibérico.

Rodajas finas como papel del clásico jamón español de Salamanca. Suelen ir acompañadas de pan tostado con un poco de tomate.

5.     Aceitunasaceitunas

A muchas personas les encantan las aceitunas, ya sean tradicionales o grandes y llenas de anchoas.

6.     Bacalaolomo de bacalao

Lomo de bacalao salado en rodajas muy finas y se sirve con pan tostado y tomates.

 

7.     Solomillo.solomillo

Una tapa antigua hecha de lo que los españoles llaman filete de ternera, aunque existe otra tapa tradicional, denominada solomillo al whisky, que es una variedad de cerdo frito marinado en whisky y aceite de oliva.

8.     Croquetas.croquetas

Una de las tapas más comunes, probad las croquetas de espinacas y queso.

 

9.     Callos a la madrileña.callos a la madrilena

Este es un plato tradicional hecho a partir de tripas, lentamente cocinado en un caldo con pimentón, salsa de tomate y ajo.

 

10.  Salchicha.salchichas al whisky

 En pocas palabras, se trata de salchichas y variarán de bar en bar. La más común está hecha con chorizo ​​picante seco, de color rojo oscuro, lentamente cocinado en vino tinto.