Przepis na ryż z owocami morza

Paella de mariscos (paella z owocami morza), danie znane również jako ryż z owocami morza (arroz a la marinera), jest jednym z najlepszych dań jakie jedliśmy. Poza tym jest to symbol kuchni hiszpańskiej. A co jest w tym daniu najlepsze? To, że możemy je zrobić w domu, bez żadnych trudności. Trzeba jedynie znaleźć dobry przepis i krok po kroku starać się go wykonać.

Jak przygotować dobrą paella de mariscos? Najważniejsze w tym przepisie są ryż i owoce morza. Także cały proces gotowania jest bardzo ważny. Trzeba uważać, by nie przypalić ryżu:)

Bardzo ważny w przepisie jest bulion, który najlepiej wykonać samemu. Do bulionu potrzebne są nam krewetki. Muszą być one świeże i w całości ze swoją skórką i głową. W bulionie będziemy gotować ryż. Poniżej wyjaśnimy jak go przygotować.

Pewnie wiecie, że typowa paella ma silny, żółty kolor. Jak osiągamy tak silną barwę? Potrzebujemy do tego szafranu (przyprawy, która jest stosunkowo droga i którą być może trudno dostać w Polsce). Jeśli nie dostaniecie szafranu (azafrán), możecie użyć żółtego barwnika (colorante amarillo).

Co polecamy na 100%, to dodanie gambas  czy langostinos, czyli mniejszych i większych krewetek. Nie może tego zabraknąć w prawdziwej paella. Dodatkowo, jeśli masz możliwość, wrzuć do bulionu kawałki kraba. Wzbogaci to aromat!

Już na sam koniec, podczas nakładania na talerze, wiele osób skrapia cała potrawę cytryną. My polecamy polać ryż odrobiną oliwy z oliwek.

Zatem zabieramy się do przygotowania ryżu z owocami morza!

Czas gotowania to około 45 min.
Podajemy składniki dla 4 porcji:
  • 4 tazas de arroz
  • 4 tazas de caldo de camarones/gambas
  • ½ kg de calamares
  • ½ kg de gambas frescas
  • 1 puñado de conchas de mar (almejas y mejillones)
  • 1 cebolla
  • 1 tomate mediano
  • ½ pimiento
  • 2 dientes de ajo
  • ½ taza de guisantes
  • 1 ramo de hojas de perejil fresco
  • Aceite de oliva
  • Sal
  • Pimienta
  • Colorante amarillo o algunas hebras de azafrán
Przepis:
  1. Limpia y pela las gambas. Usa la piel y cabeza de las gambas para hacer caldo. Cocínalo y guárdalo. Oczyść i obierz krewetki. Głowy i skorupki użyj do zrobienia rosłu. Ugotuj rosół i odstaw.
  2. Limpia los calamares y córtalos en rodajas. Umyj kalamary i pokrój je.
  3. Limpia también las conchas de mar con abundante agua para que suelten cualquier residuo de arena. Dobrze wypłucz w wodzie muszle z małżami. Trzeba pozbyć się piasku z morza.
  4. En una paellera o sartén muy grande y profunda, sofríe en aceite de oliva la cebolla, el ajo, pimiento y tomate picado en cuadraditos pequeños. Agrégale un poco de pimienta y sal. Potrzebujesz dużej, głębokiej patelni lub specjalnego naczynia paellera. Tutaj najpierw podsmaż cebulkę, czosnek, papryczkę i pomidorki. Wszystko  pokrojone w drobną kostkę.
  5. Pon los calamares y luego las conchas de mar. Deja que se cocinen unos minutos. Verás que comienza a hacerse un caldo, esto está bien. Następnie wrzuć kalamary, małże i inne skorupiaki (conchas finas, almejas, mejillones). Zostaw na małym ogniu kilka minut. Zobaczysz, że wszystko zaczyna puszczań wodę i robi się charakterystyczny dla paella płyn.
  6. Agrega las 4 tazas de arroz y revuelve para que se mezcle todo. Seguidamente, ponle las 4 tazas de caldo de camarones/gambas que hiciste anteriormente. Si hace falta pon más agua. Wrzuć trzy szklanki ryżu i wymieszaj wszystko. Następniej wlej 4 szklanki bulionu, który wcześniej przygotowałeś. Możliwe, że będzie trzeba dolać wody.
  7. Revuelve bien. Agrega una cucharadita de colorante amarillo o las hebras de azafrán y deja hervir durante unos 3 minutos.
    Dobrze wszystko wymieszaj i dodaj jedną łyżeczkę colorante lub azafrán. Zostaw aż do zagotowania, jakieś 3 minuty.
  8. Aún con líquido en la paellera, agrega los guisantes frescos, las gambas y el perejil previamente picado en trozos pequeños. Comprueba el nivel de sal y pimienta y añade más cantidad de ser necesario.  Dodaj groszek, krewetki i drobno pokrojony koperek. Poskamuj i przypraw całość pieprzem i solą.
  9. Deja cocinar hasta que se evapore el líquido. Entonces, puedes ponerle unas tiras de pimiento rojo para decorar y algunos langostinos sin pelar. Pozostaw na małym ogniu aż do momentu, kiedy płyn całkowicie się wygotuje. Możesz ozdobić potrawę z wierzchu czerwoną papryczką i wielkimi krewetkami w skorupie.
  10. Baja el fuego y tápalo. Zmniejsz jeszcze ogień i zakryj całość.
  11. Deja cocinar durante 15 minutos y prueba el arroz. Si está listo, retíralo del fuego y sirve tu paella de marisco con un chorro de aceite de oliva por encima para darle aún más sabor. Zostaw tak przez 15 minut i następnie spróbuj ryżu. Sprawdź czy jest już ugotowany. Pamiętaj, że ryż nie ma być ani przegotowany, ani twardy. Jeśli ryż jest gotowy, możesz nakładać na talerze i następnie polej każdą porcję kilkoma kroplami cytryny lub oliwy z oliwek.

Zobaczcie jak paella de mariscos została przygotowana przez Paco. Zmienił on kilka punktów w przepisie, ale i tak wszystko wyszło wyśmienicie. Smacznego!:)