Tradycyjne restauracje w Maladze, które warto odwiedzić chociaż raz w życiu.
Niektórzy przyjeżdżają do Hiszpanii przede wszystkim z powodu kuchni śródziemnomorskiej. Wielu z naszych dorosłych studentów, zamiast wylegiwać się godzinami na plaży, woli spacerować od baru do baru i próbować andaluzyjskiej kuchni. W obcym państwie i mieście wybór restauracji jest często przypadkowy. Nie wiemy ani czy jedzenie będzie dobre, ani czy dana kolacja nie zrujnuje naszego portfela.
Będąc w Maladze tydzień lub dwa, z pewnością chcesz dobrze zjeść i zasmakować w hiszpańskiej kuchni. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótką listę typowych hiszpańskich restauracji, które warto odwiedzić, spędzając tutaj urlop. Niektóre z nich nie należą do najtańszych, ale są to legendarne restauracje i warto choć raz tam zjeść.
- El Pimpi. Każdy w Maladze zna to miejsce! Będąc w Maladze musisz tutaj przyjść chociaż raz. Restauracja znajduje się obok Teatro Romano, niedaleko Plaza de la Merced (w samym centrum Malagi). Piękna dekoracja, wystawa beczek z podpisami najważniejszych hiszpańskich artystów i osobistości, możliwość zajęcia miejsca na zewnątrz i delektowania się nie tylko jedzeniem, ale i pięknym widokiem na Alcazabę czy Teatro Romano. El Pimpi promuje to co hiszpańskie. Wypijesz tutaj najlepsze słodkie wino z Malagi i okolic oraz zjesz najlepsze jamón de pata negra i chorizo. Bardzo często restauracja organizuje degustacje wina i szynki. Dodatkowo nie możesz pominąć tutejszego spektaklu flamenco.
- El tintero. Będzie się działo! Jest to kolejny punkt na liście do odhaczenia. Przygotuj się na wielkie show. Nie jest to zwykła restauracja. Nic nie jest tutaj zwyczajne. Po pierwsze jest to chiringuito, czyli restauracja na plaży. Znajduje się w części wschodniej miasta, czyli w rejonie El Palo/Candado. Po drugie, zamiast wybierać z menu, kelnerzy wychodzą z kuchni już z gotowymi daniami ze świeżych pieczonych ryb: anchois, mątwa, ośmiornice, krewetki. Każdy kelner przechadza się po sali i krzyczy na głos nazwę dania, które niesie. Ty sam musisz zawołać kelnera i poprosić o dane danie. Dobre jest to, że po zjedzeniu jednego, wiesz czy jesteś nadal głodny, czy bastujesz. Także forma wystawiania rachunku jest inna. Kelner przychodzi do stolika i krzyczy: ¡Yo cobro! Po czym zapisuje na obrusie to, co zjadłeś i podlicza. W skrócie, jest to fajne doświadczenie! Jedzenie pycha! Ceny trochę wyższe niż w innych chiringuitos, ale cóż za ten spektakl trzeba zapłacić. El tintero!
- Antigua casa de la guardia. Visita obligada:) Jest to jeden z najstarszych barów w Maladze. Liczy już 175 lat! Musisz tutaj wejść i spróbować vinos dulces de Malaga. Polecamy el pajarete lub el lágrima.. Każdy mieszkaniec Malagi ma sentyment do tego miejsca. Jest to klasyczna i tradycyjna taberna. Warto poczuć ten klimat. Tutaj pachnie historią Malagi. Niektórzy odwiedzają ten bar od ponad 40 lat. Wizyta w Antigua casa de la guardia to wycieczka w przeszłość!
- Las ventas de los montes en Málaga, czyli hiszpańskie zajazdy. Droga do nich jest prosta, wszystkie bowiem znajdują się wzdłuż Caretera del Colmenar i łatwo je znaleźć, jednak dojazd jest utrudniony. Najlepiej wypożyczyć samochód, gdyż transportem publicznym tam raczej nie dojedziesz. Polecamy ze względu na domowe, tradycyjne dania i ceny. Nie wyjedziesz stąd ani biedny, ani głodny. Jeśli chcesz zjeść typowe hiszpańskie danie z ryżu, wybierz się do venta El Tunel. Serwują tutaj klasyczne dania z ryżu, które trzeba spróbować. Na liście wybranych potraw musi być także plato de los montes.
- Bodeguita El Gallo. Na koniec kolejna bodega, którą trzeba odwiedzić. Jedzenie fenomenalne, zwłaszcza croquetas, salmorejo i papryczki. Najlepiej wybrać się tam na tapas i wszystkiego po trochu spróbować. W mieście mówi się, że jest to najlepszy bar tapasowy i trzeba tam koniecznie iść. Jak trzeba to trzeba:) Spójrzcie tutaj sami.
Mamy nadzieję, że jak będziecie tutaj, odwiedzicie właśnie te miejsca. Są to najbardziej znane restauracje i bary. W Maladze restauracje dzieli się je na te dla guiris (turystów) i te dla tutejszych. My bardzo nie lubimy barów dla guiris. Jedzenie nie jest nawet smaczne, a ceny są podyktowane chyba przez kraje skandynawskie:(
Restauracje, które powyżej wymieniliśmy są klasyczne. Przychodzą tutaj zarówno Hiszpanie jak i obcokrajowcy. Bary te zdobyły rozgłos ze względu na dobre, domowe i tradycyjne jedzenie, najlepsze wina, wspaniałą obsługę oraz doświadczenie i historię. Są to restauracje godne polecenia! Już teraz życzymy smacznego. Co mieliście dzisiaj na kolacje? My tęsknimy tutaj za tym co polskie!